Op 2 oktober presenteerde het Nationaal Militair Museum in Nederland een aangrijpende tentoonstelling “Oorlogsverhalen. Oekraïne van dichtbij.” Behorende bij de exposities waren aangrijpende werken van zeven kinderen die gesteund worden door de Stichting Children of Heroes.
Het doel van het project is om de levens van militairen en burgers in beeld te brengen die gedwongen zijn om gescheiden van elkaar te leven als gevolg van de oorlog. De expositie bestaat uit een serie gedocumenteerde fotografie van de oorlogsfotograaf Eddy van Wessel en de “Oorlogsverhalen: De Stille Stemmen van Oekraïense Kinderen”, die de wereld de verhalen laat zien van Oekraïense kinderen die de oorlog hebben meegemaakt en dierbaren hebben verloren. Het project herinnert ons niet alleen aan de noodzaak om deze kinderen te steunen, maar roept ons ook op om degenen die nog steeds midden in de oorlog leven niet te vergeten.
“Met de expositie “Oorlogsverhalen Oekraïne van dichtbij” en “Oorlogsdagboeken” laten wij de impact van de oorlog op het leven van de Oekraïense militairen en burgers zien. Wij doen dit door middel van de fotografie van Eddy van Wessel en verschillende videoportretten van Oekraïners. De beelden en begeleidende teksten tonen het verdriet, de verwoesting en de verdeeldheid die oorlog met zich meebrengt. Tegelijkertijd tonen deze beelden dat de gruwelijkheden uiteindelijk niet de overhand hebben. De expositie straalt ook hoop, veerkracht en verbondenheid uit. Een verbondenheid die wij in Nederland voelen met de Oekraïense vluchtelingen die een veilig toevluchtsoord zochten en vonden in ons land, en met degenen die nog steeds in Oekraïne wonen” – Marita Schreur, Algemeen Directeur van het Koninklijk Defensie Museum.
De expositie lieten de werken van zeven kinderen zien die door de Stichting worden gesteund. Vijf van hen waren al eerder te zien geweest als onderdeel van de expositie “Oorlogsdagboeken: Stille Stemmen van Oekraïense Kinderen” en vertellen de verhalen van Artem Skrypchenko, Arina Pervunina, Kateryna Kryshkevych, Ivanna Rumiantseva en Sofia Hromakova. Twee nieuwe werken worden gepresenteerd door Sofia Tkachuk, Roman Romantsov en zijn zus Olga-Renata, die op 12-jarige leeftijd haar eigen handgemaakte vaderlandslievende artikelen verkoopt waarvan de opbrengst naar de Strijdkrachten van Oekraïne gaat.
Het evenement was vooral van groot belang voor Sofia Hromakova, die aanwezig was op de expositie en persoonlijk twee van haar schilderijen presenteerde. Voor Sofia, net als voor andere kinderen, was de kans om deel uit te maken van zo’n belangrijk internationaal project, de unieke gelegenheid om haar kijk op de oorlog met de wereld te delen en haar gevoelens door middel van kunst tot uitdrukking te brengen.
In een reactie over het belang van deelname aan internationale evenementen merkte de medeoprichtster van de Stichting “Children of Heroes”, Valeriya Abdal, op: ‘Wij zien dat de internationale belangstelling voor Oekraïense liefdadigheidsstichtingen geleidelijk afneemt. Maar dit betekent niet dat de problemen van kinderen die oorlog hebben meegemaakt, er niet meer zijn. Zij gaan door met leven in voortdurend gevaar en ervaren verschrikkelijke pijn door het verlies van hun dierbaren. Deze wonden genezen niet snel, en onze Stichting zal deze kinderen steunen totdat zij meerderjarig worden. Echter, zonder de aandacht en hulp van de wereldgemeenschap is het moeilijk voor ons om dit te doen. Daarom zijn wij Khrystyna Hranovska en het team van het Nationaal Militair Museum bijzonder dankbaar voor de mogelijkheid om de verhalen van Oekraïense kinderen aan de wereld te kunnen doorgeven’
De Nederlandse Minister van Defensie, Ruben Brekelmans, de Ambassadeur van Oekraïne in Nederland, Oleksandr Karasevych, en anderen hebben de grootse opening van de expositie bijgewoond.
De “Oorlogsdagboeken: De Stille Stemmen van Oekraïense Kinderen”, een project dat is opgezet door de visionaire Khrystyna Hranovska, is eerder te zien geweest in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland, evenals in de Verenigde Staten.
De expositie wordt gehouden tot 31 augustus 2025.